FAQ Zoeken Forum regels Registreren Aanmelden


Forumindex Watersport Instructiemateriaal

Het is momenteel Ma 18 Jun, 2018 22:50
Alle tijden zijn UTC + 1 uur [ Zomertijd ]

Bekijk je eigen berichten
Bekijk onbeantwoorde berichten
Bekijk actieve onderwerpen

Aanmelden  •  Registreren

Spelkoffer en training “vrijheid in herdenken

Spelkoffer en training “vrijheid in herdenken

Berichtdoor timon » Zo 25 Apr, 2004 22:09

Spelkoffer en training “vrijheid in herdenken”

Ieder jaar helpen er ongeveer 80 Scouts tussen de 12 en 17 jaar op 4 mei mee bij de Nationale Herdenking op de Dam. Om deze Scouts een beter beeld te geven over de betekenis van de Herdenking, wordt er door de landelijke werkgroep 4 en 5 mei, ieder jaar een speciaal voorbereidingsweekend georganiseerd, waarin het thema vrijheid centraal staat.

Om de Scoutinggroepen die meehelpen aan de lokale herdenkingen, beter voor te bereiden om ook met haar leden aandacht te besteden aan het thema vrijheid, heeft de werkgroep 4 en 5 mei een speciale spelkoffer te ontwikkelen. In deze koffer vinden Scoutinggroepen verschillende ideeën om het thema Vrijheid, Rechten van de mens/ het kind, pesten, normen en waarden binnen de groep bespreekbaar te maken.

Omdat Scouting een organisatie is waar haar jeugdleden leren door te spelen, moet je de spelkoffer eigenlijk ook zelf spelen en ervaren. Daarom hoort er bij de koffer ook een speciale training voor alle kader scoutingleden waarin met behulp van de koffer aandacht besteed wordt aan het thema vrijheid en waarin verschillende handreikingen worden gegeven voor het gebruik van de koffer. De training duurt 2 tot 2,5 uur en kost € 50,- De spelenkoffer met krijg je vervolgens cadeau.

De training
Op vrijdagavond 16 april 2004 hebben wij met 12 stafleden van Scouting Zaltbommel de training gevolgd.

De training werd begonnen met een inventarisatie onder de aanwezige stafleden over het begrip vrijheid. Want wat is vrijheid nu precies, wanneer voel jij je vrij en hoe vrij ben jij?
Vervolgens werden er verschillende spellen uit de spelkoffer gespeeld, waarbij het begrip vrijheid (en stiekem ook pesten en omgangsvormen) weer aan bod kwam en die gebruikt zouden kunnen worden om het begrip binnen je speltak bespreekbaar kunt maken.
De training werd afgesloten met een korte evaluatie van de gespeelde spellen, het begrip vrijheid en de training zelf.

Eigen ervaringen
Ik vond de training zelf heel nuttig. Het is leuk om te horen wat je mede stafleden onder vrijheid verstaan en hoe zij hierover denken en er worden op een speelse manier weer leuke nieuwe spelideeën opgedaan om met je speltak mee aan de slag te gaan.

Helaas werd er in mijn ogen te weinig aandacht besteed aan manieren om de spellen bij de verschillende speltakken (DWEK en Scouts leeftijd) te introduceren en begeleiden. Ook zou er in mijn ogen meer aandacht besteed mogen worden aan materialen die niet in de spelkoffer zitten, maar ook gebruikt zouden kunnen worden binnen het thema vrijheid (boeken, films, cd-roms etc).

De training is zelfs zonder de spelkoffer zijn geld dubbel en dwars waard.

Links
http://vrijheid.scouting.nl/
http://www.4en5mei.nl/ptl/index.jsp
http://www.spion.nl/spn/index.jsp
Gebruikers-avatar
timon
 
Berichten: 543
Geregistreerd: Ma 28 Okt, 2002 15:06
Scouting groep: Scouting Zaltbommel

Terug naar Instructiemateriaal

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Forumindex Watersport Instructiemateriaal

Het team
Alle forumcookies verwijderen