FAQ Zoeken Forum regels Registreren Aanmelden


Forumindex Scouting Discussieplein

Het is momenteel Za 23 Jun, 2018 04:35
Alle tijden zijn UTC + 1 uur [ Zomertijd ]

Bekijk je eigen berichten
Bekijk onbeantwoorde berichten
Bekijk actieve onderwerpen

Aanmelden  •  Registreren

Nieuwe insigens

Nieuwe insigens

Berichtdoor cc-junk » Wo 31 Aug, 2011 20:30

De nieuwe insignes met hun eisen staan on-line op www.scouting.nl. Je moet even inloggen en dan vind je ze bij "Spel", "Scouts" en dan rechts even doorklikken bij "Alles weten over de nieuwe scoutsinsignes?".

Wat vinden jullie er van?

Ik persoonlijk vind ze lelijk, maar dat zal wel wennen uiteindelijk hoop ik. Inhoudelijk heb ik mijn twijfels over het principe van insignes per activiteitengebied in plaats van per activiteit. Aan de andere kant vind ik de onderverdeling in basis, verdieping en specialisatie wel goed. Dat doen wij als waterscouts al jaren met het zeilen en dat werkt prima.

Wat mij opvalt is dat het insigne zeilen 1 een basis insigne is en het insigne roeien een verdiepingsinsigne is. Bij ons in de praktijk halen de zeeverkenners eerst roeien en dan pas zeilen. In die zin had ik het insigne roeien dus eerder verwacht als basis insigne. Aan de andere kant wisten ze zich waarschijnlijk ook gewoon geen raad met het feit dat roeien niveau 1 en 2 in één is.

Verder valt het me op dat de waterwerkinsignes heel duidelijk apart worden gezet van de rest. Dit gaat voor mij gevoelsmatig rechtstreeks in tegen het idee dat water en land meer eenheid moeten worden. Zet de insignes er dan gewoon tussen.

En is er iemand die weet of de "gouden wing" van de luchtscouts ook zo'n lelijk ding wordt als die nieuwe MBL's? Zo niet: Waarom de MBL's wel aanpassen en de gouden wing niet? Zo ja: heb ik niets gezegd.
Gebruikers-avatar
cc-junk
 
Berichten: 1231
Geregistreerd: Di 10 Mei, 2005 10:31
Woonplaats: Uithoorn
Scouting groep: Admiralengroep, Uithoorn

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor Fok! » Do 01 Sep, 2011 08:28

cc-junk schreef:Verder valt het me op dat de waterwerkinsignes heel duidelijk apart worden gezet van de rest. Dit gaat voor mij gevoelsmatig rechtstreeks in tegen het idee dat water en land meer eenheid moeten worden. Zet de insignes er dan gewoon tussen.

Gaat inderdaad tegen het idee in, maar is wel hoe wij waterscouts ons willen onderscheiden :P
Geen zeeman kan varen, zonder kompas,
geen schipper kan zingen, zonder zijn glas!
Gebruikers-avatar
Fok!
Groepsmoderator
 
Berichten: 12071
Geregistreerd: Vr 06 Sep, 2002 00:19
Woonplaats: Anna Paulowna
Scouting groep: Waterscouting Vita Nova, Schagen

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor cc-junk » Do 01 Sep, 2011 12:40

Tsja.... Hou dan ook het MBL gewoon apart van de andere kwalificaties. :-P Ik weet nog wel een mooi ontwerp :stupid:

Maar door het apart te zetten geeft het wel het gevoel dat roeien en zeilen kennelijk niet in de activiteitengebieden passen. Zijn die activiteitengebieden dan te beperkend?

Voor mijn gevoel is het werken met insignes in activiteitengebieden heel erg abstract. Insigne pionieren, of houthakken dan weet iedereen gelijk waar het over gaat. Juist insignes die echt een vaardigheid betreffen waren altijd heel populair. En juist die zijn voor mijn gevoel een beetje ondergesneeuwd. Het komt allemaal wel terug, maar toch moet je beter zoeken.
Gebruikers-avatar
cc-junk
 
Berichten: 1231
Geregistreerd: Di 10 Mei, 2005 10:31
Woonplaats: Uithoorn
Scouting groep: Admiralengroep, Uithoorn

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor T-O » Ma 26 Sep, 2011 10:45

In de landelijke raden hadden de landscouts de meerderheid met de enquête voor de nieuwe speltak insignes. De minderheid waterwerk is ondergesneeuwd. Toch zijn we meegegaan (moeten we meegaan) in het veranderen van onze speltak badges. Geen onderscheid meer tussen land en water, we worden ook helemaal niet meer onderkend op de badges. (explorers / wilde vaart badge met een voetafdruk..)

Door nu toch de waterwerk kwalificaties apart neer te zetten buiten de activiteitengebieden vraag ik me af waarom ook deze insignes / kwalificaties mee moesten worden genomen in de hele verandering. Waarom niet de oude insignes laten zoals ze waren? Hebben we als waterwerk groep niet lang genoeg gewerkt aan het duidelijk maken van alle eisen en bijbehorende theorie en ook nog eens het gelijkleggen aan het cwo?

cc-junk schreef:Juist insignes die echt een vaardigheid betreffen waren altijd heel populair. En juist die zijn voor mijn gevoel een beetje ondergesneeuwd. Het komt allemaal wel terug, maar toch moet je beter zoeken.

Dit gevoel onderschrijf ik ook. Bij onze zeeverkenners werken we al jaren met aangepaste eisen voor de insignes. De oude eisen paste niet echt bij ons. Zo ook voor het insigne zwemmen. Nu kunnen we het nog wel afnemen zoals het eerder, maar we kunnen er geen insigne meer voor uitreiken want die bestaat niet meer.

Net zoals de luchtscouts aparte vaardigheden hebben en zij daarvoor beloond werden met een insigne in hun oude srtuctuur, grijpen ze er in de nieuwe structuur weer naast.
wees wijzer, wijk voor ijzer
Gebruikers-avatar
T-O
 
Berichten: 217
Geregistreerd: Ma 13 Feb, 2006 20:14
Woonplaats: Oss
Scouting groep: Dorus Rijkersgroep Oss

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor MennoMulders313 » Ma 26 Sep, 2011 19:20

Het is inderdaad vreem dat de zeil en roei insignes nu buiten de activiteiten gebieden vallen. Maar ik vind het dan weel wel mooi dat de MBL's in dezelfde stijl zijn als alle andere kwalificatie tekens. Maakt het geheel minder chaotisch, toch?
MennoMulders313
 
Berichten: 4
Geregistreerd: Do 15 Sep, 2011 13:11
Scouting groep: Albert Schweitzer Rozenburg

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor Dik Parlevliet » Ma 26 Sep, 2011 22:28

De "echte" insignes komen nog, over een half jaar. Wat is vrijgegeven is de vervanging van start- en vervolgactiviteiten die nu opgesplitst is in aparte blokjes waar je insignes voor krijgt
Gebruikers-avatar
Dik Parlevliet
 
Berichten: 611
Geregistreerd: Di 24 Jan, 2006 15:41
Woonplaats: Katwijk
Scouting groep: Katwijkse Zeeverkenners

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor cc-junk » Ma 26 Sep, 2011 23:28

MennoMulders313 schreef:Het is inderdaad vreem dat de zeil en roei insignes nu buiten de activiteiten gebieden vallen. Maar ik vind het dan weel wel mooi dat de MBL's in dezelfde stijl zijn als alle andere kwalificatie tekens. Maakt het geheel minder chaotisch, toch?


Ik vind het juist de charme van het MBL dat het uniek was. Het was echt een waterscouting ding. Nu verliest het in mijn ogen die waarde. En dat vind ik gewoon heel erg jammer.

Maar waarom dan niet kiezen om het MBL in de zelfde stijl te doen als alle andere specialisatiefase insignes. Tenslotte word er in het insigne pdf-je beweert dat het MBL daar thuis hoort. Door te kiezen voor een kwalificatie insigne geef je al weer de suggestie dat het MBL is weggelegd voor leiding en bestuur. En waarom is juist dat gene wat nu niet duidelijk was aan de MBL tekens niet gelijk verbeterd. (Ik bedoel ik ben erg blij met met MBL ankeren, maar op het examen heb ik niet eens een anker aangeraakt!) Maar dat is natuurlijk dezelfde idioterie als dat ze het helemaal vernieuwen maar wel vasthouden aan de rode en groene zeilbootjes, terwijl bij alle andere insignes alleen de achtergrond veranderd.

Ik denk verder ook dat zeilen en roeien zou kunnen vallen onder meerdere activiteitengebieden. Buitenleven, uitdagende scouting technieken. Maar je zou ook kunnen stellen dat Varen in het algemeen het 9e activiteitengebied is. Maar laat het wel ergens onder vallen. Nu valt het nergens onder en dat geeft helemaal het idee dat je er niet bij hoort als waterscout.
Gebruikers-avatar
cc-junk
 
Berichten: 1231
Geregistreerd: Di 10 Mei, 2005 10:31
Woonplaats: Uithoorn
Scouting groep: Admiralengroep, Uithoorn

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor T-O » Di 27 Sep, 2011 08:34

Dat komt denk ik omdat in eerste instantie het hele mbl en roei/zeil insigne gebeuren helemaal niet opgenomen zou worden in de activiteiten gebieden. Maar omdat een paar mensen daar heel erg kwaad over zijn geworden en zijn gaan lobbyen is het toch half erbij gekomen....
wees wijzer, wijk voor ijzer
Gebruikers-avatar
T-O
 
Berichten: 217
Geregistreerd: Ma 13 Feb, 2006 20:14
Woonplaats: Oss
Scouting groep: Dorus Rijkersgroep Oss

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor MennoMulders313 » Di 27 Sep, 2011 10:16

Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat je voor zeilen rood en groen niet af kan met 'doe drie van de vijf challenges'. Daarmee kan je niet je cwo kb 1 en 2 halen. Dus misschien dat ze het daarom buiten de rest van de insignes hebben gezet. Al had het best bij uitdagende scouting technieken kunnen staan, zeker wel. Jammer dat dit niet zo is.

En over de vormgeving van mbl's, had de mbl za idd duidelijker gekund. Maargoed.

wat is wel vreemd vind is dat men aan de ene kant zegt dat we er met de insignes buiten worden gegooid, maar dat de mbl's zo lekker onderscheidend waren. Ik vind het wel mooi dat daar nu een eenheid in is.
MennoMulders313
 
Berichten: 4
Geregistreerd: Do 15 Sep, 2011 13:11
Scouting groep: Albert Schweitzer Rozenburg

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor michel » Di 27 Sep, 2011 15:16

In zowel de oude als de nieuwe variant heeft het zeil MBL 2 ankers, dus in dat opzicht is het niet veranderd,
maar ik ben wel van mening dat de oude MBL insignes wat officiëler overkomen.
Daarbij: zoals ik het lees in het pdf-je zijn ze nog bezig om ook de BBM-insignes te produceren, maar er wordt niet gerapt over het MBL M1 en bijv. de MD... ??? :?

T-O schreef:Dat komt denk ik omdat in eerste instantie het hele mbl en roei/zeil insigne gebeuren helemaal niet opgenomen zou worden in de activiteiten gebieden. Maar omdat een paar mensen daar heel erg kwaad over zijn geworden en zijn gaan lobbyen is het toch half erbij gekomen....

Is toch wel raar... Ze willen met z'n allen dat we als het ware één grote familie worden, die gezamenlijk scouting beleven,
ieder met zijn/haar eigen specialisme (land, water, lucht). Maar in het grote geheel dreigen we als waterscouts wel steeds weer onder te sneeuwen aan de meerderheid van landwerkers. Zo blijft de eigengereidheid binnen de verschillende takken juist bestaan, tegen de wens van SN in.
de zeilende 'Rudolph' ....
Gebruikers-avatar
michel
Bestuur
 
Berichten: 2170
Geregistreerd: Vr 30 Mrt, 2007 19:10
Woonplaats: Den Helder
Scouting groep: Jutters Willemsoord Den Helder, TOES

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor cc-junk » Di 27 Sep, 2011 17:14

michel schreef:Is toch wel raar... Ze willen met z'n allen dat we als het ware één grote familie worden, die gezamenlijk scouting beleven,
ieder met zijn/haar eigen specialisme (land, water, lucht). Maar in het grote geheel dreigen we als waterscouts wel steeds weer onder te sneeuwen aan de meerderheid van landwerkers. Zo blijft de eigengereidheid binnen de verschillende takken juist bestaan, tegen de wens van SN in.


Scouts blijven scouts. Altijd zo geweest zal altijd zo blijven. Zelfs iedere groep heeft eigen gebruiken en tradities. Iedere tak (land, water, lucht) van scouting ook. We zijn één familie en dat verbind ons. Maar hebben wel allemaal een eigen karakter. Naar mijn mening is dat een groot goed, wat een verrijking is voor de vereniging.

Naar mijn mening zou scouting nederland dat juist moeten koesteren en bewaken, in plaats van proberen ieder zijn eigen karakter te ontnemen. Leg de nadruk op wat ons bind, maar koester ook dat gene wat ons uniek maakt. En vooral dat laatste doen ze niet.

Maar misschien komt dat door dat wij alles doen wat een landscout ook doet, met varen erbij. Hebben landscouts niets om zich echt mee te onderscheiden van waterscouts. Willen zij onze unieke features niet zien, omdat zij die zelf missen.
Gebruikers-avatar
cc-junk
 
Berichten: 1231
Geregistreerd: Di 10 Mei, 2005 10:31
Woonplaats: Uithoorn
Scouting groep: Admiralengroep, Uithoorn

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor doc » Di 27 Sep, 2011 19:29

M1 en MD zijn er gewoon, die heb ik een paar maanden terug al eens gepost

viewtopic.php?f=44&t=11573
Hee waar gaan we heen, diddelidee!?
Hee wie gaat er mee, diddelidee!?
Overal in Ierland zeggen ze: Hee hee hee diddelidee!
Gebruikers-avatar
doc
Sitecrew
 
Berichten: 10335
Geregistreerd: Wo 16 Apr, 2003 21:14
Woonplaats: Dordrecht
Scouting groep: Willem de Zwijgergroep III

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor T-O » Do 29 Sep, 2011 09:27

mooi stukje tekst cc-junk.

Hier een klein overzichtje van de mbl insignes die er naar mijn weten nu zijn:
(de afkortingen gebruiken zijn door ons zelf verzonnen)
Afbeelding
wees wijzer, wijk voor ijzer
Gebruikers-avatar
T-O
 
Berichten: 217
Geregistreerd: Ma 13 Feb, 2006 20:14
Woonplaats: Oss
Scouting groep: Dorus Rijkersgroep Oss

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor doc » Do 29 Sep, 2011 12:17

Mooi overzichtje!
Hee waar gaan we heen, diddelidee!?
Hee wie gaat er mee, diddelidee!?
Overal in Ierland zeggen ze: Hee hee hee diddelidee!
Gebruikers-avatar
doc
Sitecrew
 
Berichten: 10335
Geregistreerd: Wo 16 Apr, 2003 21:14
Woonplaats: Dordrecht
Scouting groep: Willem de Zwijgergroep III

Re: Nieuwe insigens

Berichtdoor MennoMulders313 » Do 29 Sep, 2011 14:58

Wel vaag eigenlijk, als je alle kwalificatie tekens bekijkt op de SN site. Elke soort met meerdere gradaties is de achtergrond kleur bij laagste grijs, middelste lichtblauw en de hoogste donkerblauw. Maar met mbl zeilen 1 is dan meteen donkerblauw, Is dan wel erg vreemd.
MennoMulders313
 
Berichten: 4
Geregistreerd: Do 15 Sep, 2011 13:11
Scouting groep: Albert Schweitzer Rozenburg

Volgende

Terug naar Discussieplein

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Forumindex Scouting Discussieplein

Het team
Alle forumcookies verwijderen